Jdi na obsah Jdi na menu

Svatomartinská husa nebo husák

Pokud chcete upéct opravdu dobrou husu, musíte ji péct dlouho. To je základ! Upéct husu dokáže opravdu každý, je to velmi prosté. 

Potřebujete:
husu či husáka, sůl, kmín celý, trochu vody.
Dostatečně velký pekáč, nejlépe s pokličkou, lze však péci i pod alobalem a troubu.

Husa cca po třech hodinách pečení
Husu zbavte posledních peroutek a pírek, hodně, opravdu hodně ji prosolte zevnitř i zvnějšku, okmínujte, položte prsy nahoru a zlehka podlijte vodou. Vložte do mírně vyhřáté trouby, stačí vyhřátí na 80 až 90 stupňů. Takto husu ponechte v troubě 8 až 9 hodin. Občas zkontrolujte, zdali je vše v pořádku a husu podlijte výpekem. V poslední 10. hodině již odstraňte pokličku, slijte sádlo z pekáče, na dně ponechte opravdu jen minimum, zvyšte  teplotu na 180 až 190 stupňů a husu dopečte, tak aby kůrčička byla dozlatova vypečená.  Já ji podávám s červeným zelím a s knedlíkem.   Z husy velké skoro 6 kg jsme měli 9 porcí.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář